Door alles wat is er op het moment in de wereld gebeurd heeft dat nu ook veel invloed op gaswinning. Door de aardbevingen in Groningen wordt de gaskraan langzaam dichtgedraaid. Maar ook door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland wordt er ook minder gas geleverd vanuit Rusland. Door deze ontwikkelingen verandert er veel in de samenstelling van gas. Is dat erg? Dat leest u in dit artikel.
Het gevolg van de veranderende samenstelling van gas
Standaard kwam het gas voor Nederland uit de gasvelden bij Groningen. Door de gevolgen van deze gaswinning, veranderde de samenstelling van het gas. Er kwam meer diversiteit in het aangeleverde gas, zoals Noordzee gas, Noors gas, Russische gas, LNG en ook de groen gas invoerders. Het gevolg hiervan is dat al deze verschillende gassen een wisselende calorische waarde (energie-inhoud) hebben, terwijl de huidige meetsystemen een vaste calorische waarde hebben ingesteld. Hierdoor ontstaan er meetafwijkingen. Als de metingen afwijken dan kan het zo dat een organisatie te veel of juist te weinig betaalt voor zijn gas.
De samenstelling van het gas meten
Met behulp van de gFLOW1500 in combinatie met de Mems gasQS™ sensor wordt elke minuut de calorische waarde, de relatieve dichtheid en de compressibiliteitsfactor van het gas gemeten. Met bovengenoemde meetwaarden wordt de werkelijke energie-inhoud van het geleverde gas nauwkeurig gemeten. Uit de calorische waarde en de dichtheid wordt vervolgens de Wobbe-index van het geleverde gas berekend en weergegeven.
Ook de gFlow inzetten?
Wilt u ook exact de samenstelling meten zodat u altijd over de juiste meting beschikt? Neem gerust contact met ons op.